Documentaire Film: Dokter Kees

Documentaire Film: Dokter Kees

Dokter Kees: zoekend naar de wil van Willy

Documentaire film bij Tuinhotel Tralala
Start 19:30 tot +- 22:00
Nu een kaartje voor € 15, ipv €30,- incl koffie, thee- en voor en nabespreking met de filmmaker en Dr. Kees
Reserveren via: events@tuinhoteltralala.nl

Regie: Jesse van Venrooij Productie: Film Moment
Lengte: 63 minuten
Jaar: 2021
Thema: Euthanasie & Dementie

Is Willy nog wilsbekwaam en kan hij zelf nog beslissen of hij wil leven? Of voldoet Willy aan wat hij ooit heeft opgeschreven en mag hij op basis van zijn wilsverklaring euthanasie krijgen? Een documentaire over de zoektocht van een arts naar de wil van zijn patiënt.

De familie van Willy heeft aangegeven dat hij een euthanasieverklaring heeft en vraagt zich af of dit dan het moment is voor Willy om euthanasie te krijgen. Zijn vrouw en (pleeg)kinderen staan achter zijn wilsverklaring want hij heeft altijd gezegd zo niet te willen leven. Samen met Kees zoeken ze naar wat het beste is voor Willy.

Kees is specialist ouderengeneeskunde. Hij werkt op Vitalis Vaandelhof in Eindhoven, een afdeling waar Vitalis Woon Zorg Groep samen met GGzE begeleiding geeft aan senioren met psychische problemen en gedragsproblemen. Willy woont sinds ruim een jaar op deze afdeling. Hij heeft dementie en niet-aangeboren hersenletsel door meerdere valpartijen tijdens het wielrennen. Hij heeft wisselend last van agressie, wanen en is vaak verzonken in zichzelf.

Documentairemaker Jesse van Venrooij volgt dokter Kees, Willy en zijn familie in deze zoektocht. De worsteling en complexiteit worden voelbaar doordat Jesse op de meest kwetsbare momenten aanwezig mocht zijn en die vastlegde in een rauwe, intieme stijl. Deze film maakt duidelijk hoe belangrijk het is om zorgvuldig en met nuance naar het vraagstuk van euthanasie en wilsonbekwaamheid te kijken.

Dokter Kees geeft inzicht in de complexiteit van dit dilemma voor zowel arts als familie. Euthanasie bij een wilsonbekwaam persoon komt in Nederland weinig voor. Omdat er aan alle zorgvuldigheidseisen van de wet moet worden voldaan, is er maar een kleine groep mensen die hiervoor in aanmerking komt en er is een nog kleinere groep artsen die bereid is om de euthanasie ook daadwerkelijk uit te voeren.

Bio filmmaker:
Jesse (’85) heeft zijn roots in het sociaal werk en maakt sinds 2012 opdrachtfilms en documentaires. Zijn liefde voor film en nieuwsgierigheid naar mensen komen samen in zijn bedrijf Film Moment. Films die bijdragen aan een bredere kijk op de samenleving met als doel om stigma’s en taboes bespreekbaar te maken. Zonder oordeel een beeld geven van het leven van mensen rondom een maatschappelijk actueel of juist onderbelicht thema vindt Jesse van groot belang. Dit doe hij vanuit een intrinsieke drive naar de mens en haar gedragingen. De documentaire: ‘Dokter Kees’, is daar een mooi voorbeeld van.

Website: www.filmmoment.nl/dokterkees

Sociale media: Instagram @filmmoment

RESERVEREN voor deze bijzondere avond kan VIA: events@tuinhoteltralala.nl

Boek een kamer
Tuinhotel tralala